För den som tröttnat på att springa på hård asfalt och stanna vid rödljusen är det dags att börja lägga sina löprundor betydligt närmare naturen. Det ger en annan känsla då man springer längs små skogsstigar och underlaget hela tiden ändras. Rent träningsmässigt blir det också en större variation för benmusklerna och bålen, som får jobba betydligt mer.
Utrustning
Terränglöpning, eller så kallad trailrunning, har blivit allt mer populärt. Storstadsmänniskan vill ut i naturen, och att springa rakt in i den passar den som söker fart och nya träningsmöjligheter. För att börja springa i skogen behövs egentligen ingen annan utrustning än den man vanligen har då man springer. Många föredrar dock skor som är anpassade för terränglöpning. De har ofta en tjockare sula med bättre grepp. I skogen kan hala stenar och rötter annars ställa till det. Man vill gärna ha en sko som släpper ut vatten, om man exempelvis trampar ner i ett vattendrag, så trycks vattnet ut igen då man springer. Springer man på vintern är spikskor att föredra, annars ramlar man snabbt då nysnön lägger sig på blankisen. Många kombinerar även vandring med terränglöpning och då funkar funktionella friluftskläder ypperligt bra, exempelvis från ITAB Outdor som har många erbjudanden. Beroende på hur vädret är klär man sig sedan därefter. En annan detalj som är bra att tänka på då man beger sig iväg på mer äventyrliga stigar, är första förband i mini-version, mobiltelefon och även pannlampa om det är mörkt. Terränglöpning utanför markerade stigar kräver karta. Man bör komma ihåg att en mobiltelefon kan ladda ur eller gå sönder, men en gammal klassik karta av papper är alltid där.
Vätskebälten
Även i skogen behövs det vatten, så ett vanligt vattenbälte är viktigt att ta med sig. Det finns flertalet varianter och man bör välja det som sitter bäst på sin egen kropp. Ibland finns även en ficka där man kan stoppa in en energi-gel eller en mobiltelefon. Dricker man mycket vatten kan det vara bra att tillsätta elektrolyter eller använda sportdryck. Kroppen förlorar en hel del salter då man svettas och rent kranvatten under en lång period spolar ut för mycket av dem.
Löpteknik
Man kan egentligen bara förbättra sin löpteknik i skogen genom att börja springa i skogen. Den som är ovan kan helt enkelt börja med att promenera hela eller delar av löpsträckor. På så vis hinner kroppen vänja sig, och alla muskler och senor “ställa in” sig på det nya underlaget. Man bör ha blicken snett nedåt då man springer för att kunna upptäcka luriga rötter som sticker fram, eller ojämna stenar. En fördel med trailrunning är att man ofta får en intervallträning på köpet, oavsett hur hårt man springer. Stigarna går genom kuperade avsnitt, som ger fart, backar och inbromsningar om vartannat. Ett roligare sätt att hålla sig i form alltså.