Träna med viktväst

Viktvästen är ett lite undanskymt träningsredskap men ack så effektivt. En viktväst är helt enkelt en väst med vikter. Det finns viktvästar i olika varianter och vikter. Många modeller har viktpåsar som går plocka av och på så att du kan variera vikten själv efter vad du ska träna och hur tungt du vill ha det. När du tränar med en viktväst får du en extra utmaning oavsett vad du tränar. Om du vill ha lite extra vardagsmotion kan du ha på dig viktvästen hemma när du städar, lagar mat eller hänger tvätt. Att bära den hemma kan också vara ett bra sätt att vänja dig vid lite extra vikt innan du börjar utföra mer avancerad träning.

Viktväst gör träningen jobbigare

Det enkla svaret till varför du ska använda en viktväst när du tränar är att träningen blir jobbigare och du får mer ut av den. Du får helt enkelt en extra utmaning som har bra effekt. En viktväst är lika effektiv när du ska träna styrka som när du ska springa. Viktvästen är väldigt smidig när du ska bli en snabbare löpare. Vikten fördelas bra på kroppen och du kan spänna fast västen på ett bra sätt så att den inte är i vägen. Ett tips är att köra intervaller när du har på dig viktvästen, antingen inomhus eller utomhus. Börja värma upp utan västen innan du drar igång med intervallerna. Om du löptränar mycket som fyra gånger i veckan kan du använda viktvästen på hälften av passen. Hur tung viktvästen ska vara när du springer beror på din träningsnivå och vad du är ute efter för resultat.

Vänj kroppen med den extra vikten

Det du ska tänka på när du tränar med en viktväst är att den tynger kroppen och är en påfrestning på lederna, vilket gör att du lätt kan överbelasta kroppen om du inte är försiktig i början. Börja försiktigt och ha den bara korta perioder från början för att sedan utöka både tiden och vikten. Vänj kroppen successivt med den tyngre belastningen. Att promenera och springa med en viktväst är exempelvis helt olika saker. När du ska springa med en viktväst är det bra att du börjar med korta sträckor i början istället för att promenera.