Tips för dig som vill komma igång med löpning

Känner du dig trött och vill bli piggare och komma i bättre form? Har du ont om tid och svårt att hinna med träningen i ett intensivt vardagsliv? Då är löpning den perfekta motionsformen eftersom den snabbt ger bra resultat utan att den vare sig tar mycket tid eller kostar stora summor.

Förutom att löpning ger dig mer energi och gör att du kommer i bra form leder regelbunden konditionsträning till bättre hälsa och ett friskare liv om du även äter bra mat och sover ordentligt. Trots en hälsosam livsstil råkar dock även löpare ut för en lättare förkylning då och då. Om du behöver lindra halsont och snuva hittar du flera bra produkter på Apotek Hjärtat som du enkelt kan beställa online.

Första stegen till att bli en löpare

För att inte tröttna på löpning eller råka ut för en löparskada är det bra att börja med att sätta upp ett mål som är realistiskt. Till exempel kan du bestämma dig för att tre gånger i veckan ge dig ut i spåret och varva gång med lugn jogg i cirka 20 minuter. Om du trivs med att träna på egen hand kan du lyssna på musik eller en spännande ljudbok i hörlurarna eller bara njuta av vacker natur. Om du vet med dig att du har svårt att motivera dig på egen hand gäller det att försöka hitta en granne eller god vän som vill hänga med dig på dina rundor. Att ha sällskap gör att tiden flyger iväg utan att du ens hunnit känna av att passet är ansträngande.

Förutom att börja i långsam takt finns det flera bra löpartips för nybörjare. Att införskaffa ett par bekväma löparskor med dämpning gör att stegen blir lättare och att du undviker onödiga skador. En löparklocka är också roligt att ha eftersom det är motiverande att se hur långt du har sprungit och hur många pass du klarat av sedan du började. För att inte tappa löpningen är det viktigt att hålla igång även på vintern, men att se till att ta det lugnare om det är halt och kallt ute. Det finns bra löparskor med broddar som ger ett bra grepp även när gångbanorna är hala. Om du inte vill lägga pengar på skor med broddar finns det också smarta alternativ med broddar som kan dras på och av din vanliga löparskor. Ett annat tips är att lägga till minst ett pass styrketräning för ben och rygg varje vecka för att stärka upp kroppen så att den tål den belastning som löpsteget innebär. Du behöver inte träna på gym utan enkla knäböj, höftlyft och tåhävningar fungerar lika bra.

Om du vill ha ytterligare motivation är en anmälan till ett trevlig motionslopp tillsammans med några vänner en bra idé. Det gör att du får ett inspirerande mål att träna mot och chansen att du fortsätter med löpningen ökar.