Allmänt om löpning

 

Ordet Löpning är någonting som de allra flesta svenska invånare har hört om och vet vad det innebär. Det är en idrottsgren där det finns tävlingsdistanser för både terränglöpning och friidrott. Dessa tävlingsdistanser är kortdistanslöpning, medeldistanslöpning, långdistanslöpning och även terränglöpning. Det är inte bara i tävlingssammanhang som man använder sig av löpning utan det är också i olika träningssyften. Jogging är exempelvis en form av löpning fast mindre intensiv.

Vad som skiljer löpning från gång är att man har båda fötterna ovanför marken regelbundet. Det är bara en fot som är i marken åt gången då man utövar löpning. Det är löpare som utövar sporMarathon running race, people feet on roadten och de brukar ha olika slags löpstilar vilket ni kan läsa mer om i artikeln “Löpstilar” här på sidan.

Löpning är en del av de kontinentala mästerskapen, de nationella mästerskapen och även världsmästerskapen för friidrott. Utöver detta är även löpningen en gren i sommar-OS där man både utövar löpning på en stadsbana i maraton och på en bana inne på själva stadion. I Sverige finns det ett flertal kända löpartävlingar vilka några av dem är Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon och Lidingöloppet, vilan alla är mycket populära.

Det finns olika tävlingsregler beroende på vad för slags löpartävling det rör sig om. Om det gäller en kortdistanstävling som innebär ett lopp på max 400 meters bana använder man sig av startblock. När det gäller andra lopp får man inte använda sig av startblock och det gäller att ha båda fötterna i marken vid start. Om det är så att man sGrayson_running_the_4x100kulle tjuvstarta i ett lopp som är på 100-400 meter blir man givetvis diskad. När man ser på tv och ser någon som blir diskvalificerad kan man undra hur de egentligen avgör hur löparna blir diskade. Det är nämligen så att man mäter detta med hjälp av en elektronisk startregistrering som mäter löparnas reaktionstider från det att startskottet har skjutits till det att en tryckökning i fötterna sker mot startblocken. Skulle denna tid vara mindre än 0,1 sekunder rör det sig om en tjuvstart och då blir man diskvalificerad. Det är mycket intressant att följa.