Göra löpningen kul

Visst kan det kännas svårt och tungt när det är dags att ta på sig sina träningskläder och snöra på sig skorna. Speciellt om man löptränar året runt, då det är regn och rusk ute. Men det finns några goda råd och bra knep som man kan ta till när det känns jobbigt.

Visserligen kan man alltid hitta inspiration genom att surfa runt på nätet och söka på olika saker så som exempelvis hyra hem en komradio online om man skulle bege sig ut på riktigt tuffa löprundor i svår terräng och måste kommunicera. Men egentligen är det bara sig själv man kan förlita sig på och se till att löpträningen blir genomförd.

Tips

Här kommer några tips som kan hjälpa till att hitta inspirationen inför träningen och det gäller både för nybörjare i löpspåret och för de som har hållit på ett tag.

Börja långsamt

I och för sig kan detta tips gälla för de som är nybörjare eller har haft ett längre uppehåll. Men det kan ju vara bra att veta ändå. Det gäller att se till att löpträna sakta men säkert och få upp flåset. Gör man det för snabbt eller löper för långa sträckor till en början finns det risk för att man skadar sig mycket lättare och framför allt försvinner motivationen för att löpa. Därför bör man hålla sig till att springa ett visst antal minuter istället för att fokusera på hur många kilometer man springer. Innan man börjar springa är det bra att se till att vara uppvärmd.

Löparkompis

Ha en löparkompis med när det är dags att löpträna. Dels går tiden snabbare och dessutom kan ni hjälpa varandra och se till att motivationen finns där, men framför allt blir det betydligt roligare att träna tillsammans.

Positivt tänkande

När det känns som mest jobbigt att behöva ge sig ut på sin löpträning, då tv:n är på och godispåsen ligger lockande på soffbordet – det är då man ska börja tänka positivt och börja med att lägga undan godispåsen och stänga av tv:n. Därefter tar man några minuter till att ägna sig åt positiva tankar och tänka på de som inte kan springa. Var glad över att ha två friska ben som du kan löpa med. Men det bästa är egentligen tänka på vilken känsla man får efter rundan, när man står i duschen och njuter av det varma vattnet. De positiva tankarna gör att man blir på humör för att löpa igen.

Andra tips

Välj en sträcka som känns passande för dig, i skogen, vid vattnet eller mitt i stan. Det är helt upp till dig. Dessutom är det bra att variera sina löprundor, för då är risken mindre att man tröttnar på att springa. Passa på att ta en löprunda när du är på resande fot, för då får du verkligen se nya miljöer under träningen. Växla tempo, spring till musik, träna olika tider och så vidare, gör att det blir kul att löpträna!