Löpning under de Paralympiska spelen

De Paralympiska spelen är som ett slags “parallella” spel till de Olympiska spelen. Med det menas att de Paralympiska spelen ger möjlighet för de med funktionsnedsättningar – så som utvecklingsstörning, rörelse- eller synnedsättning – att vara med och tävla. I de Paralympiska spelen finns 25 olika grenar att tävla i. Tävlingsdeltagarna delas in i olika klasser utifrån dels funktionsnedsättning samt även efter kön och utifrån grad av funktionsnedsättning. På så vis kan alla vara med och tävla på så lika villkor som möjligt. Dessa spel kallades tidigare för “Handikapp-OS”. Detta ansågs dock vara ett missvisande ord då det inte anses rättvist att enbart fokusera så mycket på deltagarnas svårigheter. Första gången sommarspelen anordnades var år 1960 och vinterspelen anordnades första gången år 1976.

En rad med blåa rullstolar

I de Paralympiska spelen kan deltagare utan ben deltaga i löpning tack vare benproteser, de med synnedsättningar kan till exempel springa med ledsagare. En annan populär gren är kälkhockey som utförs sittande på en kälke, vilket är mycket mer ansträngande än vanlig hockey då man kan använda hela kroppen istället för enbart överkroppen. En annan gren i de paralympiska spelen är rullstolscurling, vilket är precis vad det låter som – curling utfört från en rullstol. Andra grenar är till exempel rullstolsbasket, simning, boccia, ridning, cykling, friidrott och sportskytte – precis som ett vanligt OS med skillnaden att alla grenarna anpassas utifrån deltagarnas förutsättningar och genomförs med eller utan ledsagare. En annan synlig skillnad mellan de Olympiska spelen och de Paralympiska spelen är bland annat att i de Paralympiska spelen finns det fullt av sponsorer och reklamskyltar. Det kan vara värt att tänka på för dig med eget företag, men även att det är enkelt att fakturera utan f-skatt med denna tjänst kan vara värt att ta i beaktande. Det är alltså en god möjlighet för företagare att vara delaktiga i de Paralympiska spelen.

Kända paralympier

Blinda spelar goalball i Paralympics

Några kända svenska paralympier som är värda att nämna är bland andra Ernst Bolldén som tävlade i bordtennis, vilket även Anna-Carin Ahlquist är känd för, Helene Ripa har tävlat i simning och nu även längdskidåkning och kanot. Ett annat känt svenskt namn är Jonas Jacobsson som tävlar i sportskytte. För att nämna en utländsk stjärna kan vi ta den sydafrikanska Oscar Pistorius som nyligen misshandlades i fängelset , där han sitter för att ha skjutit ihjäl sin flickvän. Oscar själv hävdar att själva dödandet av flickvännen var en olycka då han misstog henne för en inbrottstjuv och då av misstag sköt ihjäl henne. Men Reeva Steenkamp, som hans flickvän hette, försvaras av sin familj som bestämt hävdar att Oscar måste ha gjort detta medvetet då de hänvisar till konflikter Reeva och Oscar emellan. Det spekuleras även om ett då stundande uppbrott då Reeva ska ha velat lämna Oscar. Men innan detta dramat tog fart var Oscar Pistorius mest känd för sina prestationer i de Paralympiska spelen där han tävlade i löpning på dubbla benproteser. Han vann allt som gick att vinna inom sin gren i de Paralympiska spelen.