Kända löpare världen över

 

Det finns en hel del kända löpare världen över vilka har vunnit många olika tävlingar så som OS, VM, SM osv. Eftersom det finns så otroligt många olika distanser inom löpning finns det därmed också väldigt många olika kända löpare. Nedan listas några av de mest kända löparna världen över.

  • Usain Bolt: Usain St. Leo Bolt föddes år 1986 den 21 augusti i en stad som heter Trelawny belägen i JUsain_Bolt_after_200_m_final_Beijing_2015amaica. Han är en världskänd kortdistanslöpare som har tagit hela världen med storm med sin makalösa snabbhet. Sammanlagt har han tagit nio OS-guld samt tio VM-guld. Som om detta inte vore nog innehar han också världsrekorden på både 100- och 200 meter. På 100 meter är rekordet på 9,58 sekunder medan rekordet på 200 meter är på 19,19 sekunder. Man kan helt klart säga att Usain Bolt är tidernas främsta kortdistanslöpare.
  • Florence Griffith-Joyner: Florence, som också brukar gå under smeknamnet Flo-Jo, föddes år 1959 den 21 december i Los Angeles. Hon var en amerikansk friidrottare som än idag innehar världsrekordet för damer både för 100- och 200 meter. Dessa rekord satte hon år 1988 och än idag så är det ingen som har varit i närheten av att slå dem. Det finns dock diskussioner om doping då många andra under samma period ertappades med dopingavslöjanden och Flo-Jos rekord verkligen sticker ut. Tragiskt nog har Flo-Jo varit avliden sedan den 21 september år 1998 då hon dog endast 38 år gammal av en kvävning som var epilepsirelaterad.
  • Pal Anders Szalkai. För att också nämna en av de främsta löparna i Sverige så är AnderSzalkais Szalkai, född år 1970 den 17 april i Bårslöv, ett namn som måste nämnas. Han är en friidrottare som är svensk och han tävlar inom långdistanslöpning eller marathon. Faktum är att Anders Szalkai också är den allra senaste svensk som vunnit Stockholm Marathon vilket skedde år 2001. Anders har också tävlat framgångsrikt under många andra tävlingar och år 1999 tävlade han i VM i Sevilla där han kom på en 32:a plats. År 2001 tävlade han också i VM i Edmonton där han knep en 39:e plats. År 212 fick han utmärkelsen “Stora grabbars och tjejers märke nr 517”.