Träna för ett maraton

Om du planerar att springa ett maraton hoppas vi att du har börjat träna i tid, för ett maratonlopp är inget man kan förbereda sig på med bara några veckors förberedelser. Det tar nämligen lång tid att träna upp en löpform och uthållighet som gör att man klarar den extrema press som ett maraton innebär. Det är något man måste träna upp långsamt, genom att börja med kortare träningspass och kortare lopp. På så sätt bygger man upp erfarenhet, lär sig sin kropp och har mycket bättre grundförutsättningar för när man väl har bestämt sig för att ge sig på ett maraton.

När man ska träna inför ett maraton är det bara en sak som gäller, och det är långa träningspass. Det är därför som det är så viktigt att man redan har en grundform som löpare – det går inte att gå från noll till maratonträning direkt. Långpassen handlar helt enkelt om att återskapa förhållandena under maratonpasset så nära som möjligt, och träna upp ens uthållighet. Man bör självklart kombinera detta med annan form av träning, som intervaller, men ju fler långpass man kan springa per vecka inför ett maraton, desto bättre kommer man sannolikt att prestera under loppet.

Man ska dock inte glömma bort att återhämtning och vila också är viktigt. Det enda som kan förstöra ett lopp mer än att vara undermåligt förberedd är att man skadar sig inför loppet och inte kan delta överhuvudtaget. Man måste därför lyssna på sin kropp och vila om man känner sig sjuk eller om man har en skada som behöver läka. Om man känner av en småskada under träningen är det viktigt att ta tag i problemet direkt, och till exempel ta kontakt med en naprapat som får diagnosticera och behandla skadan. Annars finns det risk för att den utvecklas till ett mer långvarigt och svårbehandlat problem, som kan göra att man tvingas ställa in loppet. För att undvika och förebygga skador i första taget är det viktigt att man är konsekvent i sin träning, och inte tar för långa uppehåll. Det är just när man tränar på det sättet man är van vid efter en lång paus från träningen som det finns risk att man överanstränger sig.

Något som man ska passa på att göra när man förbereder sig för ett maraton är att prova ut den bästa lösningen för den dryck och högenergimat som man ska inta under loppet. Långpassen är perfekta tillfällen att prova olika lösningar och timing för att se vad som passar en bäst. Kanske vill man ha vätskan på ett bälte runt midjan, kanske passar det bättre att ha en vän utposterad som ”vätskekontroll”. I det sistnämnda fallet kan det vara en bra idé att låta trycka upp en tröja och en tygkasse med ditt namn i starka färger, som kompisen kan bära under loppet. På det sättet hittar du henom lätt i folkmassan.

Slutligen är det viktigt att ha ett mål och att sträva efter det. Man ska dock vara noga med att sätta ett realistiskt mål. Om man till exempel har en viss sluttid man vill klara, är det bättre att sätta en måltid som man är ganska säker på att man kan klara, för att inte bli för besviken om man inte klarar det. Det kan göra att man tappar motivationen helt inför nästa maraton.