Vårruset

Vet du hur många löpare som har deltagit i den populära tävligen Vårruset? Hela två och en halv miljoner kvinnor har sprungit loppet! En imponerande siffra minst sagt. Faktum är att Vårruset är en av världens största löptävlingar för kvinnor. Men hur började allting? Det ska vi ta reda på här. Vem vet, kanske kan historien även ge dig inspiration att snöra på dig löparskorna och springs loppet själv? Det allra första loppet arrangerades i maj år 1989. Löptävlingen arrangerades i Stockholm, Malmö, Norrköping, Örebro, Gävle och Sundsvall. Totalt deltog 14 411 st deltagare i det 5 km långa loppet.

Lillasyster till Tjejmilen

Det första loppet presenterades som en en “lillasyster” till Tjejmilen. Bakom loppet stod arrangörerna Hässelby SK och Spårvägens FK. Vid den här tidpunkten var de ovanligt att arrangera så här stora idrottsevenemang i flera olika städer. Arrangörerna behövde hitta mängder av samarbetspartners men resten är så att säga historia. Vårruset blev kort sagt en framgång större än vad någon vågat drömma om. Det här är tävling som sprungit rakt in i våra hjärtan, den är förknippar med löparglädje och härlig gemenskap. 1994 introducerades flera stora förändringar i tävligen. Det blev bland annat möjligt att ställa upp i loppet som en grupp. Idag ingår hela 90% av de tävlande i en grupp. Tack vare många kul sidoaktiviteter kan man snarare likna tävlingen vid en stor folkfest. Årets lopp har Premiär i Helsingborg och rekordmånga löpare förväntas delta den här gången.

Viktigt för hälsan

Att springa kan göra underverk för hälsan. Varje gång som du springer ökar blodcirkulationen liksom syresättningen till hjärnan vilket gör att löpning inte bara förbättrar minnet utan även koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan. Dessutom visar flera studier att man ökar sin livskvalitet och förlänger livet genom att jogga regelbundet. Eftersom att cellproduktionen ökar förbättras immunsystemet även av löpning. Visst du förresten att att löpning stärker skelettet vilket är viktigt för att undvika benskörhet. När det gäller hälsa är det alltid viktigt att tänka i ett helhetsperspektiv. Något som man tyvärr kanske inte alltid tänker på är även hur viktiga tänderna är för hälsan. tandläkare har en viktig roll för folkhälsan, så tänk på att ta hand om hela din kropp! Som du ser är anledningarna att börja springa och kanske kan Vårruset bli ditt premiärlopp?